Zoeken
Actieplan circulair bouwen Utrecht
Actieplan circulair bouwen Utrecht
De gemeente Utrecht nam de afgelopen jaren deel aan het Europese URBACT project URGE op gebied van circulair bouwen. Op 6 en 7 juli jl. was hiervoor de eindbijeenkomst in Utrecht. Wethouder Susanne Schilderman (o.a. voor Circulaire Economie) verrichtte de aftrap. Het URGE project is een netwerk van 9 Europese steden die samenwerken aan een circulaire economie in de bouwsector. Het netwerk bestaat uit grote steden als Kopenhagen, München, middelgrote steden als Utrecht en Riga, en kleinere steden als Maribor (vertegenwoordigd door Nigrad), Kavala en Comunidade Intermunicipal do Oeste, een regionale coöperatie van kleine gemeenten.
Bouwsector belangrijk voor een circulaire economie
De bouwsector is een belangrijke sector voor een circulaire economie, omdat hierin 50% van alle grondstoffen omgaat. Daarnaast is het ook nog eens een sector die 35% van alle energie verbruikt. Gezien de enorme bouwopgave van Utrecht is dit al helemaal relevant. Elke stad binnen het URGE project maakte een actieplan op het gebied van circulair bouwen. Het Utrechtse actieplan circulair bouwen 2023-2030 wordt naar verwachting later dit jaar gepresenteerd binnen het Utrechtse college van burgemeester en wethouders.
URGE inspiratie voor actieplan circulair bouwenKopenhagen en het Bayernkaserne project in München waarbij sloopmateriaal ter plekke opnieuw wordt ingezet in de ontwikkeling van het gebied. Op de projectwebsite vind je de publicaties van het project, van case studies tot thematische artikelen. Mocht je ter inspiratie meer willen weten over het URGE project en/of het Utrechtse actieplan circulair bouwen 2023-2030, dan kun je contact opnemen met Wim Beelen (coördinator Utrecht Circulair) via e-mail: w.beelen@utrecht.nl
Tags: URGE bracht veel inspiratie voor de ontwikkeling van het plan, bijvoorbeeld de gemeentelijke grondstoffenhub in